BATI LİMANINDAKİ BİZANS KULESİ
Şimdi suyun altında kalmış iki paye, İasos'un batı limanını kapatıyordu. Şehrin açık denize karşı bulunduğu enlemesine ve ters konumu, ayrıca rüzgârın yönü göz önüne alınırsa, bunların dalgakıran olmadıkları, limana giriş çıkışları kontrol ettikleri anlaşılmaktadır.
Muhtemelen Orta Bizans Döneminde doğudaki küçük limana bir kule eklenmiştir. Kulenin kuzey ve batısı sağlam destek duvarlarıyla güçlendirilmiş ve silahların kullanılması için iki sıra mazgal deliği açılmıştır (kulenin güney cephesi denize gömülmüştür). 2 m kadar yükseltilmiş girişi doğuya açılır ve olasılıkla kara tarafına açılan ve surlara bağlı bir geçit işlevini görmüştür. Kulenin iki katı vardır: alt katta küçük bir sarnıç ve bir kapının arkasında ahşap bir rampa bulunur. Üst katta ise bir şömine vardır ve çatı da muhtemelen piramit şeklindeydi.
Bu yapının tarihi hâlen tartışmalıdır. Kıbrıs'taki benzer destek duvarlarına sahip kalelerle yapılan karşılaştırmalar ve bazı tarihsel çıkarımlara göre, inşa tarihi Bizans İmparatorluğunun sıkıntılı bir dönemine, bu kıyıdaki savunma sisteminin denizden gelebilecek tehlikelere karşı güçlendirildiği 12.- 13. yüzyıl olmalıdır. Öte yandan, Osmanlı denizcisi Piri Reis'in İasos'ta II. Beyazıd tarafından 1481-1512 arasında "sunî limanı" savunmak amacıyla yaptırttığını söylediği "kule"yi söz konusu yapıyla ilişkilendirenler de vardır.
Limana giriş çıkışları kontrol amacıyla yapılmıştır.
12 - 13. yy civarı güçlendirilmiştir.